16 Amalan Diet Dapat Menentang Kanser
Beberapa jenis makanan telahpun dikaitkan dengan penyebab
kanser. Ini tidak menyebabkan kanser secara langsung tetapi apabila pelbagai
jenis kanser ditemui, makanan –makanan inin sering dijumpai dalam diet mangsa
kanser itu. Nyawa anda mungkin berada di dalam mulut anda dan lidah anda.
APAKAH MAKANAN YANG SELALU MENJADI PUNCA KANSER?
1) Daging merah – hadkan pengambilan daging merah kepada 80g
sehari. Cuma anggap daging merah sebagai penambah kepada hidangan anda. Bukan
hidangan utama.
2) Kulit ayam atau itik – cari ayam kampong yang tidak
diberi makan antibiotik ataupun hormon-hormon yang merangsang pertumbuhan.
3) Daging organ dalaman – seperti ginjal, hati, otak dan
lain-lain.
4) Produk tenusu yang tinggi lemak.
5) Makanan yang tinggi lemak tepu – lemak tepu binatang
menggalakkan kanser ovary dan payudara.
6) Kurangkan atau elakkan makanan bergoreng, dibarbeku dan
disalai. Jangan makan makanan hangus dan berminyak. Stim ataupun rebus lebih
selamat.
7) Makanan yang mengandungi perisa, pewarna, dan pengawet seperti
ikan masin, cincaluk, belacan, acar, buah-buahan yang dijeruk, makanan awetan
dan semua makananyang diproses dan di tinkan.
8) Pemanis kimia seperti sakarin dan siklamat.
9) Jangan makan makanan yang telah berkulat.
10) Berhenti makan gula. Kanser merupakan pemakan gula.
Dengan mengurangkan bahan makan yang diperlukan oleh sel-sel kanser, anda dapat
memperlahankan pertumbuhan kanser.
11) Minyak memasak, marjerin dan produk-produk komersil yang
berminyak dan mengandungi asid lemak trans ( minyak yang dihidrogenkan atau
separuh hydrogen)
Wah, banyak sungguh makanan yang tidak boleh dimakan. Jadi
apa lagi yang tinggal untuk dimakan? Jangan risau. Masih banyak lagi makanan
yang boleh dimakan. Berikut merupakan rancangan pemakanan yang sihat.
1)Kulit ayam itik mestilah dibuang.
2) Makan banyak sayur-sayuran jenis krudifer seperti
brokoli, kobis Bungan. Pak choy, turnip, kubis dan kubis Brussels. Kukus atau
makan secara mentah untuk mengekalkan nutrient-nutrien yang menentang kanser.
3) Makan sekurang-kurangnya tiga hidangan ikan air sejuk
seperti salmon, tuna, tenggiri , halibut dan ikan kod. Ikan- ikan ini
mengandungi asid lemak omega 3.
4) Dapatkan banyak gentian daripada sayur-sayuran,
buah-buahan, kacang-kacang dan bijirin lengkap.
5) Masukkan ke dalam diet anda produk-produk soya seperti
taufu , miso dan tempe secara kerap.
6) Beli makan organik lebih baik.
7) Masukkan ke dalam diet anda kulat-kulat jenis Jepun
seperti “maitake” dan “shiitake”.
8) Makan banyak jenis sayur-sayuran dan buah-buahan
segar,bijirin, bijian, kekacang dan legum. Jangan makan karbohidrat yang telah
diproses dan ditapis. Makan makanan sehampir dengan semulajadi yang boleh. Ia mengandungi
fitokimia yang bertindak sebagai antioksidan, contohnya keratenoid dan flavonoid
yang memberi perlindungan daripada kerosakan selular dan menyekat pertumbuhan
kanser.
9) Makan banyak sayur-sayuran jenis alium seperti bawang putih,
bawang merah, kucai dan daun bawang.
10) Sentiasa minum banyak air bersih. “ air paip kita
sekarang ini kelihatan seperti sup kimia” kata Harvey dan Marilyn Diamond dala
buku mereka “ Living Health”. Saya mengesyorkan penggunaan unit “ reserve
osmosis” untuk menapis air minum.
11) Makan hidangan yang kecil-kecil tetapi kerap. Ia membantu
menstabilkan paras gula darah dan mengurangkan terpaan insulin.
12) Jangan makan makanan yang tidak mahu bertunas dan
mereput. Makanan yang mempunyai tempoh masa yang panjang tidak akan menyuburkan
badan kita.
13) Makanlah Alfalfa iaitu sejenis makanan lengkap. Sesetengah
saintis menyifatkannya sebagai “makanan masa depan”. Ia mengandungi 65% protein sayuran dan keseluruhan spectrum vitamin
dan mineral, mineral, fitonutrien , antioksidan dan klorofil yang membantu
meningkatkan fungsi imun untuk menentang kanser. Para saintis di Pusat Penyakit
Kanser dan Kardiovaskular Osaka telah mengesahkan bahawa mengambil alfalfa akan
memberikan kesan positif kepada sel imun yang menentang kanser dalam badan. (Journal Of International
Immunopharmacology jilid 2 nombor 4).
Nak tau lebih lanjut mengenai alfalfa? klik sini.
14) Kurangkan minum minuman yang bergula. Begitu banyak
minuman yang dihidangkan mengandungi gula putih yang berlebihan. Kebiasaannya apabila
keluar makan bersama keluarga dan kawan-kawan, pastinya akan memesan minuman
bergula.
15) Makan makanan snek secara berhemah. Snek seperti
keropok, cip kentang, kuih, kek dan segala jenis kudapan adalah sarat dengan
lemak , gula dan natrium.
16) Apabila makan di luar, pilih makanan yang bijak. Apabila
memilih makanan,utamakan makanan yang dimasak dalam sup yang bersih, dikukus
atau dipanggang.
Comments
Post a Comment